Produkter Tjenester Meny

Nobel Rør tar vare på kompetansen

Hos Nobel Rør Installasjon AS i Svolvær trives både seniorer og lærlinger. Gjennom en bevisst personalpolitikk har vi nesten 200 års rør- og rørleggererfaring gjennom Karl  Kristian Hansen, Arve Solhaug, Johannes Sommerseth og Kjell Rasch. Samtidig overføres kompetansen og gode holdninger til den nye generasjonen rørleggere.

- "Når jeg blir 50 år pensjonerer jeg meg", sa rørleggermester Karl Kristian Hansen i mange år. Planen var å jobbe hardt til han var 50 og deretter ta det helt med ro. Nå er den spreke 66-åringen seksten år på "overtid" som rørlegger, og i full jobb hos oss i Svolvær. Det er ingen tvil om at Karl Kristian trives på jobb. Og det har ingen ting å gjøre med at sjefen hos Nobel Rør Installasjon er sønnen hans. 

Han deler oppfatning med Kjell Rasch på 70, Johannes Sommerseth på 65 og Arve Solhaug på 64 som også jobber i bedriften. 

- Vi trives godt på jobb og det er et godt arbeidsmiljø. For oss som har drevet for oss selv som enkeltmannsforetak i mange år, er det en lettelse å komme på jobb og gjøre det vi er best på, nemlig å være rørleggere. Alt det administrative er jo på plass, så vi trenger ikke tenke på slike ting, sier Karl Kristian, Kjell og Johannes. De jobber i utgangspunktet 100 prosent stilling, men har noen særfordeler når det gjelder fri. Kjell pensjonerte seg for tre år siden, men etter ett år var han tilbake. Han jobber nå på prosjekt. Karl Kristian er faglig ansvarlig i firmaet. Karl Kristian jobber mandag til torsdag og har fri fredager. Johannes er i full jobb, men har noen særfordeler som ekstra ferie når det er elgjakt. Arve Solhaug er i full jobb. Arve er ansvarlig for lager, bestillinger og levering til prosjekter. Etter mange år hos grossist, begynte han å jobbe hos Nobel Rør Installasjon i 2008. Han har heller ikke tenkt å gi seg med det første. 

- Vi har tatt et bevisst valg om å legge til rette for at seniorene trives hos oss, sier daglig leder Kristian Hansen. Han ser stor verdi i fagkompetansen de tilfører bedriften, og tar derfor godt vare på medarbeiderne, også når de er godt voksne. Seniorene er et godt tilskudd til arbeidsmiljøet i rørleggerbedriften med 17 medarbeidere. Samtidig som VB-bedriften satser på seniorene, har de 4 lærlinger. 

- Vi bruker seniorene bevisst for å overføre kompetanse til de unge. Samtidig får de med seg de gode holdningene og arbeidsmoralen som seniorene står for, beskriver Kristian Hansen. Den solide kompetansen gjør at alle bygg og VVS-anlegg samt kundene i området er godt kjent av rørleggerne. Relasjonene seniorene har opparbeidet i lokalmarkedet er unik. Seniorene selv synes det er interessant å se hvordan faget har utviklet seg fra håndverk til mer montasje, slik vi ser i dag. 

- Vi lærte oss å ta nøye mål for så å dra til verkstedet for å bøye rørene som vi hadde fylt med sand. Den gangen hadde vi ikke servicebiler, så vi bar rørene og utstyret med oss til fots eller på en vogn. Ikke alt var bedre før, smiler rørleggerne